Afdelingen Dans

Jazz Dans

4/5 Jaar

Jazzdans bij Excelsior kan al vanaf 4 jaar! De jongste groep 4/5 jarigen gaan proberen met zijn allen op de maat van de muziek te bewegen en dan nog proberen om allemaal tegelijk dezelfde kant op te dansen. Zij – sluit, naar rechts, naar links zijn termen die elke les terug komen. En dat op muziek van K3, Kus, Djumbo, M-kids en andere bekende popgroepen.
De grootste uitdaging is, om met zijn allen een dansje te doen, waar je ook nog eens van plekje gaat wisselen. Hier oefenen we dan heel hard voor. 
 Ook proberen we elke les een spel te doen, zoals de ‘stopdans’ (te vergelijken met stoelendans).

 

6/7 Jaar

De 2e groep is bedoeld voor meisjes in de leeftijd van 6/7 jaar. Eigenlijk beginnen we elke groep met de basispassen en het voelen van het ritme. En het fijne van dansen op muziek is, dat je maar tot 8 hoeft te tellen. Want na elke 8 tellen begint er weer een nieuw danspasje. En start je weer met tel 1. Als je dit eenmaal door hebt, wordt het dansen op muziek een stuk makkelijker.
De les bestaat meestal uit een opwarming, daarna wat spieroefeningen en het laatste deel van de les wordt besteed aan het oefenen van een dansje.
Ook in deze groep doen ze nog graag een spel.

8/9 Jaar

Het principe van de lessen blijft allemaal het zelfde.
Het gaat alleen per groep steeds moeilijker worden (meer nieuwe pasjes) en het tempo van de muziek kan ook wel eens veel sneller of juist veel langzamer gaan.
Hoeven we bij groep 1 nog maar van 1 tot en met 8 te tellen; gaan we vanaf deze groep ook tussenmaten gebruiken. Dus goed opletten.
Ook de houding wordt steeds belangrijker! Naast de inleiding van de juf, krijgen de kinderen (2 per les) de mogelijkheid om de hele groep op te warmen.
Dus zelf even de juf te spelen.
Zo leren ze zelf af te tellen en nog beter naar de muziek te luisteren.

10/11/12 Jaar

Bij de 4e groep (10/11/12 jarigen) krijgt de hele groep de kans om de inleiding te doen.
Om de beurt zorgen er 2 voor een danspasje en de rest van de groep volgt.
Bij deze groep gaat het spel er af en is er een andere uitdaging.
Elke maand kunnen de kinderen in groepjes een eigen dansje verzinnen op muziek die de juf heeft uitgezocht.
En dat laten we dezelfde les aan elkaar zien.
Op deze manier zijn we dus heel bewust met het ritme, de uitstraling en de houding bezig.
En misschien ontwikkelt er wel een nieuwe dansjuf.

Jazz/Urban Dance

Is de stijl die wordt gedaan op de woensdagavond bij Excelsior.
Verdeeld over 4 groepen; 12+, 18+, een damesgroep en selectie.

Het 1ste half uur is er een opwarming van verschillende oefeningen, want dit is o zo belangrijk voor je techniek en je lichaam.
We streven ernaar om een goede basis te maken zodat je meerdere stijlen aan kunt.
De verschillende stijlen zie je terug in de lessen, invloeden van klassiek, modern, hip hop, show, musical, Latin en streetdance.
Kijk naar So You Think You Can Dance en je ziet dat je techniek en meerdere stijlen moet aankunnen. Dus wij gaan die uitdaging aan dat je 2 pirouettes vlekkeloos kan draaien en hoge benen kunt hebben enz.  Ook aan lenigheid wordt gewerkt. Maar vooral lekker swingen is belangrijk.
Het andere half uur is voor de dansen( choreografie) die we proberen op te treden bij verschillende voorstellingen.
Dit kan variëren van wedstrijden tot demonstratie’s  in verschillende regio’s.
Ook hier kan je zien dat de dansen verschillende stijlen hebben.

Als je aan een bepaald niveau voldoet dan kun je naar de selectiegroep!  Deze groep traint aan het einde van de woensdagavond. Deze groep heeft meerdere optredens en voorstellingen. 

Bodyshape

Body Shape is een les dat draait om spierversterkende oefeningen.
We beginnen de les met een warming-up om de spieren en gewrichten los te maken op mee swingende muziek. Daarna komen de pittige spierversterkende oefeningen. Ja, alle spieren komen aan bod. Buik, billen, benen, rug, heupen, bekkenstelsel, enzovoort. Deze oefeningen doen we met verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld Dyna Bands. Vindt u dit te zwaar, dan kunt u meedoen zonder materialen. Niets is verplicht.
Als laatste hebben we de ontspanningsoefeningen op heerlijke ontspannende muziek. We gaan ons dan helemaal uitstrekken en de gewrichten smeren. Alles heel rustig. De laatste 5 minuten blijven we op de grond liggen en zijn we helemaal ontspannen. Als we klaar zijn, voelt u zich heerlijk. Deze les is gevarieerd in leeftijd. Kom gerust eens een les meedoen.

55+

Deze lessen zijn vanaf 55+ tot net zolang dat u lekker kan bewegen. Bewegen is zo belangrijk, vooral voor de oudere mensen. Het lichaam wordt strammer, daarom is het blijven bewegen heel belangrijk. We doen kracht/balans oefeningen. Deze zijn goed voor tegen het vallen. Het houdt de spieren en gewrichten los en soepel. Ik zeg ook vaak: “Doe deze oefeningen ook thuis; blijf het trainen”. De les bestaat uit een warming-up. Hier worden de spieren en gewrichten soepel gemaakt in een rustig tempo op swingende muziek.
Daarna doen we soms een spel met materialen; dit is een goede hersengymnastiek. En soms pasjes in de kring. Zo hebben de mensen contact met elkaar en wordt er veel gelachen. De laatste 15 minuten doen we oefeningen op de stoel, met of zonder materialen. Hier wordt zowel het boven als onder lichaam getraind. De laatste minuut blijven we even ontspannen zitten, alles lekker los laten. En zo gaat iedereen voldaan naar huis.