Ga naar de inhoud

Afdelingen Turnen

Kleuters

Jongens en meisjes van 4 en 5,5 jaar kunnen elke week een uurtje komen gymmen. Spelenderwijs ontdekken we wat je allemaal kunt. Springen: hoog, laag, diep, draaien, rollen vooruit, zijwaarts, klimmen, klauteren, balanceren, zwaaien. Er komt elke les van alles aan bod. Ook leer je ontdekken hoe handig, lenig of hoe sterk je bent. We starten de les in de kring en daarna is het tijd om in de sfeer van de les te komen. De zang-, dans- en commandospelen zijn erg favoriet. Vervolgens wordt er in groepjes gegymd aan de toestellen. Als je de leeftijd van 6 jaar bereikt hebt gaan de jongens en meisjes uit elkaar en gaan ze over naar hun eigen afdeling.

Meisjes Recreatie

6/7

De eerste recreatie groep meisjes heeft de leeftijd 6/7 jaar. Hier gaan we de eerste basisvormen van het echte turnen oefenen. De turntoestellen voor meisjes zijn: Balk, brug, vloer en sprong. Naast deze wedstrijdtoestellen trainen we ook nog aan de ringen, touwen, wandrek, op de mini-en grote trampoline. De les begint met een warming-up. Dit kan zijn rondjes rennen, commando spel, touwtjespringen of een tikspel. Daarna gaan we in groepjes werken. Deze groep kan elk jaar met de onderlinge wedstrijden meedoen. Voor andere wedstrijden zijn ze nog te jong.  

8/12

Deze groep werkt op dezelfde manier als hierboven. De onderdelen die we aan gaan leren worden wel moeilijker. Als je de leeftijd van 8 jaar of ouder hebt, kan je aan verschillende wedstrijden mee doen. De turncompetitie, de onderlinge wedstrijden, de prima vista en de springwedstrijden. Voor wedstrijdturnen heb je een goede spanning nodig en moet alles super netjes. Dit oefenen we heel veel.

10/11/12

Met je eigen leeftijdgenoten je verder ontwikkelen in de turnwereld. Op wedstrijdniveau of gewoon omdat je het leuk vindt.  

13+

Deze groep is een gemengde groep, dus voor zowel jongens als meisjes. Met veel enthousiasme wordt de turn sport hier beoefend, ieder op zijn eigen niveau. Springen op en over toestellen is het meest favoriet. En daarnaast wordt ook wel eens op een ander toestel geturnd en een spel gedaan.  

Jongens Recreatie

6-12 jaar

Elke woensdagmiddag kunnen jongens van 6-12 jaar hun energie kwijt in de gymzaal aan het Bramenpad.
We starten met de allereerste basis oefeningen en kijken hoe ver we kunnen komen. Van haast geen behendigheid tot misschien wel superturner!
De les begint met opwarmen en daarna gaan we aan de toestellen. De brug, rekstok, lange mat, ringen, bok, kast, minitrampoline, touwen, wandrek en nog meer.
We proberen op elk toestel behendig te worden, zodat we dit op de wedstrijden kunnen laten zien. Ook is het heel belangrijk aan krachttraining te werken, want voor jongensturnen moet je toch heel sterk zijn.
Naast het harde werken voor de wedstrijden is er ook altijd tijd voor een spel. Dit varieert van tikkertje tot hockey of een voetbal partijtje.

9+

Wie kan er helemaal boven in de touwen komen? Het langste blijven hangen zonder je benen te gebruiken? Allerlei van deze uitdagingen kom je tegen bij het jongensturnen van 9+. Het record steunen in de ringen is 23 seconden.

Naast deze stoere activiteiten trainen we ook hard voor wedstrijden. Sowieso de onderlinge wedstrijden die één keer in het jaar zijn. Ook kunnen we aan een turncompetitie meedoen. Deze competitie bestaat uit 3 wedstrijden en alle jongens van de regio doen hier aan mee. Als we hard genoeg gewerkt hebben op de les, eindigen we met een spel.

Selectie Meisjes

Onze afdeling selectie meisjes bestaat uit meisjes vanaf 7 jaar en ouder. De meisjes trainen  in de week op maandag en op woensdag. De aller jongste meisjes trainen 2.5 uur maar doen nog geen wedstrijden mee. De rest traint 5 uur en ook nog een springuur op vrijdag. De selectiemeisjesafdeling bestaat uit meisjes van verschillende niveaus, en we trainen in de zaal op verschillende toestellen zoals de balk, brug ongelijk, vloer en sprong.
De turnsters vanaf 8 jaar doen mee aan wedstrijden allemaal op hun eigen niveau, zoals de turncompetitie, district wedstrijden en springwedstrijden. Ook is er een onderlinge wedstrijd, de clubdag, daar doen alle leden van de vereniging aan mee, een gezellige wedstrijd voor al de leden.  De selectiemeisjesafdeling is weer aan het groeien, daar zijn we blij mee! Alle meisjes komen op proef voor ongeveer 2 maanden zodat we kunnen kijken of ze het aankunnen om lang achter elkaar te trainen en of ze het ook leuk vinden. Er is nu een jonge ploeg meisjes waar we mee aan het werk zijn en ze gaan goed vooruit er mogen er natuurlijk altijd meer bij.

Selectie Jongens

Sommige jongens beschikken net over wat meer aanleg, motorische vaardigheid, kracht of lenigheid. Dit zijn basisvaardigheden die de jongens nodig hebben voor het wedstrijd turnen. Deze jongens worden in de gelegenheid gesteld om te gaan turnen op de selectieafdeling. De selectiegroep turnt 2x in de week. De jongens die op de selectiegroep zitten worden voorbereid op de wedstrijden op rayon, district of landelijk niveau. Deze groep wordt getraind door een gekwalificeerde trainer. Tijdens de trainingen wordt er naast kracht en conditie gewerkt aan het onder de knie krijgen van nieuwe turnonderdelen. Het plezier in het oefenen hiervan staat voorop. Daarnaast is het belangrijk dat de jongens de oefening keurig netjes leren uitvoeren. De jongens oefenen aan de 6 toestellen die op de wedstrijden geturnd worden. Dit zijn: lage en hoge rekstok, lage en hoge brug, ringen, paard voltige,vloer en diverse sprongsituaties zoals springen met de plankoline en dikke mat, springen op een verhoogd vlak of springen over de pegasus met een reutherplank. De turners hebben in het verleden al veel successen geboekt op wedstrijden op regionaal en landelijk niveau.